Sosyal medya uzmanlığı nedir açıklamadan önce sosyal medyanın geçmişten günümüze olan yolculuğunu anlatmakla başlayalım. 1970’lerin başında yan yana duran iki bilgisayarın birbirine mail atmasıyla başlayan bu serüven ICQ ve MIRC ile chatleşmeyi hayatımıza katarak haberimiz olmadan sosyal medyanın başlangıcını oluşturmuş oldu. Asıl amaç iletişimin kolaylaşması olduğu için bu amaca en büyük faydayı sosyal medya sağlamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birbirine rakip birçok sosyal ağ da meydana çıkmıştır. Bazıları rekabetten kaçınarak bazıları da yanlış stratejiler izlemesi sebebiyle batmak zorunda kalmıştır. Sosyal medya için eski teknolojinin kazandırmış olduğu birikimler ile yeni teknolojilerle paralel şekilde gelişimini sürdürerek bilgi ve iletişim paylaşımını sağlayan canlı bir platform diyebiliriz. Sosyal medyanın gelişiminde önemli olan tarihleri aşağıda belirtelim:
1971: Atılan ilk elektronik posta
1991: WWW (world wide web)doğuşu
1994: İlk blog
1995: classmates.com
1995: MIRC ve ICQ
1996: ask.com
1999: Blogger
2000: Wikipedia
2003: WordPress
2004: Facebook
2005: Flickr ve YouTube
2006: Twitter
2009: Foursquare
2011: Google Plus
2012: Pinterest
Peki sosyal medya neden bu kadar popüler oldu? Yukarıda belirttiğimiz tarihlerden de görüldüğü üzere sosyal medya uzun yıllardır biz farkında olmadan bizimle. İnsanların zamanla farklı iletişimlere ihtiyaç duyması ile sosyal medyaya olan farkındalık artmıştır. Markaların da bu alana yönelerek reklam vermesi hem insanların farkındalığını artırmış hem de yeni iş kollarına yol açmıştır.
Sosyal Medya Uzmanlığı Nedir?
Sosyal medya uzmanlığı nedir, sosyal medya uzmanı kime denir sorularına cevap vererek başlayalım. Marka ve isim bilinirliğini artırmak, reklam ve pazarlama stratejilerini yapmakla sorumlu olan kişiye sosyal medya uzmanı denir. Teknolojinin hayatımızda büyük yer edinmesiyle birlikte markaların sosyal medya platformlarına olan alakaları da artmıştır. Markalar sosyal medya platformlarına yönelerek eğlenme, sosyalleşme dışında reklam ve tanıtım avantajlarından yararlanmaya başlamıştır. Bu durum da bu süreçleri yönetebilecek iş koluna olan ihtiyacın oluşmasına sebep olmuştur.
Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?
Sosyal medya uzmanı marka ve isim bilinirliğini artırmak, strateji planlaması yapmak durumundadır. Bunların yanında iyi iletişim becerisine sahip olmak, analiz ve gözlem yapabilme yeteneğine sahip olmak, değişime hemen ayak uydurulabilmek, pazarlama bilgisine sahip olmak gibi özelliklere de sahip olmak gerekmektedir. Her firmada farklı görev tanımları olabileceği gibi sosyal medya uzmanının görev tanımını birkaç madde ile açıklayalım;
- Araştırma ve analiz yaparak hedef kitle kimliğinin analiz edilmesi
- Rakip analizinin çıkarılıp bu verilere göre hareket edilmesi
- Sosyal medya pazarlama planının oluşturulması, içerik takviminin yapılması ve uygulanması
- Her an takipte olmak, gelebilecek şikayet ve olumsuz eleştiriler için ulaşılabilir olunması
- Kriz yönetiminin doğru yapılması
- Yeni kayıt alınabilecek platformların takibi
- Sosyal medya trafiği ve demografisi
Sosyal Medya Uzmanı Olmak İçin Ne Gerekli?
- Bir kurumun ya da uzmanın düzenlediği sosyal medya uzmanlığı eğitimi alınabilir.
- Bu alanda ilerlemek için faydalı olabileceği için pazarlama eğitimleri alınabilir.
- İletişim becerisinin önemli olması sebebiyle iletişim eğitimi alınabilir.
Tecrübe ve deneyimin oldukça önemli olduğu için öncesinde stajyer olarak ya da kendi hesaplarınızı kullanarak bu alanda almış olduğunuz teorik bilgileri pratiğe geçirmeniz sizin için iyi olacaktır.
Sosyal medyayla alakalı diğer makalelerimize göz atabilirsiniz.
Yorum Bırak