Dijital pazarlama stratejisi, pazarlama hedeflerinize internet üzerinden nasıl ulaşacağınızı açıklayan bir taslaktır. Pazarlama hedeflerinizi, kime, ne şekilde pazarlama yapacağınızı ve söz konusu pazarlama hedeflerine nasıl ulaşacağınızın net bir tasvirini içermelidir. Dijital pazarlama stratejinizi net bir şekilde anlamak, yatırımınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza ve pazarlama çabalarınızda tutarlılığı korumanıza yardımcı olacaktır.
İşte dijital pazarlama stratejinizi oluşturmanın 7 adımı.
#2 Pazarlama huninizi oluşturun
#5 Pazarlama kanallarınızı seçin
1. Adım: Hedeflerinizi Belirleyin
Şu anda pazarlama hedefiniz farkındalığı, potansiyel müşterileri veya satışları artırmak mı? Doğal olarak, konuştuğumuz çoğu insan satış diyecek. Peki kimse varlığınızı bilmiyorsa, gerçekte kaç satış yapabilirsiniz?
İyi bir dijital pazarlama stratejisi, gerçeklere göre dikkatlice hazırlanmalıdır. Mesela, işletmenizin varlığından kaç kişi gerçekten haberdar?
Dijital pazarlama stratejinize aynaya bakarak başlamalısınız.
Önceki pazarlama çabalarınızın dikkatli bir analizini yapın, neyin işe yarayıp yaramadığını belirleyin ve işinizin başarılı olması için neye ihtiyacı olduğunu düşünün.
Her neyse, gerçekten iş pazarlamanızı düşünün ve SMART hedefleri belirleyin.
Sadece “AKILLI” değil, aynı zamanda kısaltması SMART olarak geçen Spesifik, Ölçülebilir, Uygulanabilir, İlgili, Zamanında hedefler. Sadece belirlenen gerçekçi hedeflere ulaşılabilir. Dijital pazarlama stratejinizi oluştururken önce aynaya baktığınızdan, önceki çabalarınızı ve pazarda nerede oturduğunuzu analiz ettiğinizden ve gerçekçi pazarlama hedefleri belirlediğinizden emin olun.
2. Adım: Dijital Pazarlama Dönüşüm Huninizi Oluşturun
Bir pazarlama hunisi, insanları nihayetinde bir satışa dönüştürmek için farkındalık yaratmanın adımlarını belirlemenize yardımcı olur. Artık herhangi bir pazarlama hunisinin içinde 4 temel adım var – Farkındalık, Düşünme, Dönüşüm ve Savunuculuk.
Pazarlama stratejinizi oluştururken, pazarlama huniniz aşağıdaki gibi soruları yanıtlamanıza yardımcı olacaktır:
Tamamen yabancıların işimizden haberdar olmasını nasıl sağlayacağız?
Gerçekte var olduğumuzun farkına vardıklarında, onlarla nasıl bağlantı kuracağız?
Ve bağlantı kurduğumuzda ve bizi beğendiklerinde, onları nasıl satın alan bir müşteriye dönüştüreceğiz.
3. Adım: Hedef Kitlenizi Tanımlayın
Dijital pazarlama dönüşüm huninize tam olarak kimi alacak ve düşeceksiniz?
Burada çok spesifik olmalısın.
Alıcı Potansiyel Müşteri kitlenizi oluşturmanız gerekir.
Bu kısım son derecede önemlidir çünkü dijital pazarlamada başarılı olmanız için sizden satın alma ihtimali olan insanlarla konuşmak zorunda kalacaksınız.
Ve o kişinin kim olduğunu bilmiyorsanız veya daha da kötüsü, biliyorsunuz ve onlarla ilişki kuramıyorsanız – pazarlama stratejinizin ne kadar iyi olursa olsun işe yaramayacaktır.
İşte yapmanız gerekenler:
- Kendinizi müşterilerinizin yerine koyun.
- Bunu neden alayım? Her sebebi listeleyin.
- Sonra şunu anlayın:
- Kimsin?
- Kaç yaşındasınız?
- Nerede yaşıyorsun?
- Hayatın nasıl?
- Ne tür bir işin var?
- Geliriniz nasıl görünüyor?
- Eğlenmek için ne yaparsın?
- TV’de ne izlersin?
- En sevdiğiniz sosyal medya uygulaması nedir?
- Ve sonra kendine şunu sor:
- Ürününüzün nesi var?
- Bunda kafa karıştıran ne var?
- Birinin ne gibi soruları olabilir?
Tüm bu sorulara verebileceğiniz her yanıtı yazın.
Çok yakında bir sürü bilgiye sahip olacaksınız ve en önemlisi, alıcı kişiliğinizi anlayacaksınız. Müşterilerinizi anlarsanız, tıpkı onların akıllarından neler geçtiğini gerçekten anlarsanız, o zaman gerçekten pazarlamaya başlayabilirsiniz. Bu da bizi bir sonraki noktamıza getiriyor.
4. Adım: Mesajınızın Ana Hatlarını Belirleyin
Artık kiminle konuştuğunu tam olarak anladığın için bu çok daha kolay olacak. Sadece ne söyleyeceğini bulman gerekiyor.
Ama tam olarak ne söyleyeceksin?
Hangi müşteri kimliği için hangi çözümü sunuyorsunuz öncelikle bunu kafanızda şekillendirin. Ve müşterilerin isteklerine yani taleplerine karşı sunduğunuz arzı geliştirerek bunları potansiyel müşteri kitleniz ile doğru kelimeler kullanarak buluşturun.
- Dikkat Çekin
Müşteriniz tam önünüzde duruyorsa, yani Facebook’ta ya da instagram’da ya da çeşitli sitelerde gezinirken işinize bakmalarını sağlayacak bir şeye ihtiyacınız var.
Ardından, doğrudan hedeflediğiniz kişiyle konuşan bir görsel oluşturun.
2. Aksiyon
Onların dikkatini çektiğinizde, harekete geçmelerine ihtiyacınız var. Bir harekete geçirme ifadesine ihtiyacınız var ve ona HEMEN ihtiyacınız var.
Ancak basit olmayın ve insanlara sadece ürünlerinizi almalarını söyleyin. Dönüşüm huninizi düşünün. Farkındalık yaratmaya çalışıyorsanız, ilk randevuda paralarını isteyerek onları kapatmayın. Onları hakkınızda daha fazla bilgi edinmeye davet edin. Bu bir videoya, blog gönderisine, e-Kitaba vb. Göz atmalarını sağlamak olabilir. Mesajınız, doğrudan alıcınızın kişiliğinde listelenen isteklerle ilgili olmalıdır. Mesajınız, pazarlama hedeflerinize bağlı olarak farklı olacaktır. Ancak, kullandığınız teknikler ne olursa olsun, mesajınız tutarlı olmalıdır – ister web sitenizde, sosyal medyada veya e-posta bültenlerinizde olsun.
5. Adım: Dijital Pazarlama Kanallarınızı Seçin
İşte birçok insanın aşırı karmaşık hale getirdiği kolay bir adım – pazarlama kanalları.
Müşterilerinizin bulunduğu pazarlama kanalları. Temel olarak, mükemmel bir dünyada, nerede olurlarsa olsunlar müşterilerinize pazarlama yapmanız gerekir.
Instagram’da iseler, Instagram’ı stratejinize ekleyin .
Veya YouTube’da video izliyorlarsa, belki bir YouTube kanalı başlatmanız gerekebilir.
Genel anlamda hedef kitlenizi tanıyarak özelliklerini belirtip banner reklamlar ile hedefleyebilir, sitenize çektikten sonra retargeting kampanyaları ile yeniden hedefleyebilirsiniz. Theadx gibi platformlar ile bunları yapmak artık çok kolay.
Ne olursa olsun, hedef kitlenizin bulunduğu kanalları seçin ve stratejinize dahil edin.
Sonsuz bir bütçeniz yoksa, muhtemelen sonsuz sayıda pazarlama kanalı seçemezsiniz. Her pazarlama kanalı, onu etkili bir şekilde kullanmak için belirli bir çaba (ve para) gerektirecektir. Bu nedenle, müşterilerinizin kullandığı tüm pazarlama kanallarını listeledikten sonra, etkinlik sırasına göre önceliklendirmeye başlayın. İşletmenizi yeni kurduysanız banner reklamlar ile akılda kalıcılığı arttırarak marka bilinirliğinizi sağlayabilirsiniz.
6. Adım: Dijital Pazarlama İçeriğinizi Tanımlayın
Müşterilerinize işinizden haberdar olması ve sonunda sizden bir şeyler satın alması için bir tür değer sunmanız gerekir. Onlara sunabileceğiniz bir değer yoksa, zor kazandıkları parayı işinizle değiştirmelerini beklememelisiniz.
Bununla birlikte, içerik, izleyicilerinize değer alışverişinde bulunmanın en etkili yollarından biridir.
Ancak içerik birçok farklı biçimde gelir.
Videolar, resimler, sosyal içerikler, Google arama reklamları, podcastler ve çok daha fazlası gibi..
Ancak son adımda da belirttiğimiz gibi, hedef kitlenizi daha iyi anlayarak bunu basitleştirebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, etkileşime girmeyi tercih ettikleri içerik türlerini kullanabilirsiniz . Başarısız olmanın hızlı bir yolu, özellikle hiçbir şeyi çok iyi yapmadan her şeyi yapmaya çalışmaktır. Öyleyse içerik stratejinize karar verin ve tüm çabalarınızı bu içeriği oluşturmak için harcayın.
7. Adım: Çalıştırın ve Analiz Edin
Son adım, düşünmeyi bırakıp yapmaya başlamaktır. Hedeflerinizi, huninizi, hedef kitlenizi, kanallarınızı ve içeriğinizi tanımladınız. Şimdi, oluşturduğunuz içeriği kullanarak, tanımladığınız mesajlaşma yaklaşımıyla, seçtiğiniz kanallarda pazarlama kampanyanızı başlatma zamanı. Pazarlama stratejinizi oluşturduktan ve kampanyanızı başlattıktan sonra iş bitmez. Dijital pazarlama stratejiniz, bir kez kurduğunuz bir şey değildir, sürekli gelişir. Bir kampanya başlatır , sonuçlarını ölçer ve ince ayarlar yaparsınız. Ardından daha iyi bir kampanya başlatır, sonuçları ölçer ve ince ayarlar yaparsınız. Sonra belki daha kötü bir kampanya başlatacak, sonuçları ölçecek ve ondan öğreneceksiniz.
Ardından, disiplinli olarak ve kampanyanızdan sonra stratejinizi tutarlı bir şekilde optimize ederek başarılı bir yol almış olursunuz.
Yorum Bırak